Att svänga sina lurviga på dansgolvet

Att svänga sina lurviga på dansgolvet

De flesta känner igen känslan man kan få i kroppen av att bara vilja skaka rumpan på dansgolvet till musik som ger en energi ända ut i fingerspetsarna. Texterna spelar i många fall mindre roll, här är det stunsiga beats och klappvänliga takter som räknas. Glöm därför bort tanken kring att placera musiker och genrer i olika fack, här är det bara dansvänligheten som spelar roll när man besöker casinoplaneten eller något annat disco.

Disco den självklara klassikern?

Disco är i grunden mer än bara en musikstil, och representerar hela den kulturen som växte fram under 1960-talets i USA. Det var i första hand landets, och framförallt storstädernas, gayklubbar som stod för utvecklingen. Musiken som spelades på dessa klubbar var en blandning av soul, latinomusik och funk men i samma takt som kulturen utvecklades så skapades även en egen disco-genre som bara handlade om musiken.

Discomusiken blev snabbt känd för en betydligt större publik än dem som fanns på gayklubbarna och spred sig mycket med hjälp av filmer som Saturday Night Fever, med John Travolta i slutet av 1970-talet, och senare filmen Thriller med Michael Jackson på 1980-talet. Som med så många andra musikstilar kan man säga att den skapade en egen sorts subkultur med tillhörighet, vissa klubbar och en viss klädstil. Jämför exempelvis med punk, hårdrock, synth och så vidare.

Nära besläktad med disco är den elektroniska dansmusiken inom populärmusiken som brukar betecknas som House. Helt lätt är den inte att klassificera, eftersom det hela tiden skapas nya förgreningar och utvecklingar av musiken. Helt klart är dock att housemusiken har haft en förmåga att få människor att släppa loss enbart på grund av de dansvänliga takterna. Under bara de senaste åren har ett antal svenska musiker haft stora framgångar inom housemusiken, även internationellt utanför Sveriges gränser. Några av de allra största är musiker och grupper som Axwell, Avicii och Swedish House Mafia.

Artister som fått dansgolvet att gunga

Artister som har förmågan att få dansgolven att bokstavligen gunga är många. Allt från Michael Jackson och Diana Ross till Rihanna och Beyonce kan skapa eufori på ett dansgolv och verkligen få en publik att skaka loss. Men man ska inte underskatta andra artister eller musikstilar heller. Dansvänliga låtar kan finnas där man minst anar det!