Festernas årstid

Festernas årstid

Det är snart höst och vi passar på att prata om de olika fester som denna årstid bjuder på, från kräftskiva till oktoberfest och halloween, häng med in i de virvlande lövens färgstarka tid och fira livet i goda vänners lag!

Snart är det hösttider igen och alla vet vad det betyder – massa tillfällen att ställa till med fest när folk är tillbaka i stan efter semestertider och lov. Ja det finns väl egentligen inte en anledning till att inte hålla i en rolig tillställning och bjuda in vänner och bekanta, vi har ju som roligast när vi får vara tillsammans och dansa, äta god mat och dricka fint öl. Att bara sitta hemma och spela på datorn eller på mobila casinon kan ju bli rätt trist i längden.

Oktoberfest

Och apropå just drycken öl så är hösttider tiden för just oktoberfest, vilket betyder tyrolerkänsla med biergarten, roliga kläder så som läderhosen och hattar som sitter på toppen av huvudet.

Framförallt innebär oktoberfest samlandet av goda vänner längs fullsatta långbord, stora alpinspirerade glas fyllda med det där skummande ölet, serverade av människor i pittoreska tyrolkläder och glada leenden på läpparna. I München startar festen i slutet av september och fortsätter in i början av oktober, ölfesten räknas som världens största och är väldigt utbredd runt om i världen även om den härstammar ursprungligen från just Tyrolen och Bayern i Sydtyskland och delar av Österrike – så som i Innsbruck och Salzburg.

Men innan Biergarten så är det givetvis kräftskivornas gyllene, rödgnistrande tid. Gör som Sven Otto Littorin och bjud in till en alternativ kräftskiva, bjud alla de som inte bjöds när den populäraste hade sin skiva. Liksom endast de i regeringen samlas i Harpsund för att avnjuta detta havslevande djur, samlas alla de tidigare ministrarna under Littorins skyddande tak, för att tillsammans ändå ha lite skoj.

Bland dem som är bjudna på kräftskivan kan vi hitta dessa ex-ministrar:

  • Sven Otto Littorin själv givetvis
  • Maud Olofsson
  • Cecilia Malmström
  • Maria Borelius
  • Sven ”Tomhylsan” Tolgfors
  • Mikael Odenberg
  • Cristina Husmark Pehrsson
  • Mats Odell
  • Lars Leijonborg
  • Tobias Krantz m.fl.

Efter oktoberfest infaller halloween

Ja vare sig du tillhör de bortpetades skara eller inte är det också roligt att sedan i slutet av oktober fira in senhösten med en riktigt ryslig halloweenfest. De dödas dag är inget att skämta om, det ska givetvis tas seriöst med maskerad – med spökmasker, spindelnät och utkarvade monster i oranga pumpor. Denna tillställning är inte minst populär hos de yngre, de med mer fantasi och lekfullhet. Men sörj inte, med rätt tillbehör och stämning blir kvällen exakt så fantastiskt läskig som en vill ha den.

Skräm slag på grannbarn och grannpappor med spökutstyrsel, bjud på stora slevar med godis och ropa ut ”buu!” mot alla som korsar din väg. Sedan är det givetvis roligare att göra detta tillsammans med vänner och bekanta, så se till att anordna en riktigt ruskig fest med bål, skummande av kolsyre-is, bullar med röd, karamellfärgad glasyr likt stelnat blod samt hallonlakrits-dödskallar i stora mängder. I DN kan vi läsa hur denna relativt nya trend i Sverige, importerad från det stora landet i väst, vuxit och blivit kanonpopulär de senaste tjugofem åren.